fbpx


Meniny dnes: zajtra:

Okrúhleho jubilea sedemdesiatich rokov sa 1. marca dožil Ján Čelovský. Muža, ktorého život bol spätý s futbalom, poznali a poznajú mnohí funkcionári, tréneri, hráči. Najviac určite v Drienovskej Novej Vsi, kde už roky býva. Čo všetko ešte vieme o jubilantovi? Stačí čítať nasledujúce riadky...  

Ján Čelovský je rodákom zo Soľnej Bane, kde s futbalom aj začínal. Neskôr hrával za Veľký Šariš a po tom, čo „išiel za nevestu“ do Drienovskej Novej Vsi, hájil až do konca aktívnej činnosti farby už len tejto obce. Vojenčil v Dukle Tachov C.

V Drienovskej Novej Vsi, spolu s Pavlom Harčárom, Jozefom Keruľom a Petrom Virbom, stál pri zrode organizovaného futbalu. Bolo to v roku 1977, všetci štyria vtedy ešte aj ako aktívni hráči. Trénerom A mužstva bol v tom čase Pavol Blaňar. V jesennej časti hral nováčik domáce zápasy v susedných Ličartovciach, skoro všetky prehral. Na jar už na svojej novučkej hracej ploche. Na nej sa ukázala sila domáceho prostredia a „Drienovska“ v skoro všetkých stretnutiach pred vlastnými fanúšikmi dokázala zvíťaziť. Bol pri tom aj J. Čelovský, ktorý najprv pôsobil v zálohe, no po niekoľkých zápasoch našiel pre seba ten správny post na pravej strane obrany. Vynikal technikou, rád dával súperom jasličky. Na drese nosil šestku a deviatku.

Oslávenec po pamätnom roku 1977 obúval kopačky už iba dve, tri sezóny a potom ich definitívne zavesil na klinec. Pokračoval však v činnosti funkcionára (naďalej bol tajomníkom klubu) a trénera. V domácom klube, no jeho rukopis bol určitý čas čitateľný aj v Tatrane Prešov, kde bol najprv vedúcim družstva žiakov, neskôr trénerom žiakov a mladších dorastencov.      

V Oblastnom futbalovom zväze Prešov roky šéfoval športovo-technickej komisii, v rámci Východoslovenského futbalového zväzu pôsobil na poste delegáta a člena športovo-technickej komisie. 

Jánovi Čelovskému želáme do ďalších rokov veľa zdravia, rodinnej pohody a neutíchajúcej radosti z futbalu.

 

 

 

Pridať komentár


Bezpečnostný kód
Obnoviť