fbpx


Meniny dnes: zajtra:

Dlhé roky boli súčasťou futbalového diania v okresoch Prešov a Sabinov, no ich ambície už dávnejšie prekročili hranice tunajšieho regiónu. Teraz sú súčasťou „kraja“, to však neznamená, že ich výkony a výsledky nie sú v hľadáčiku fanúšikov kožene lopty z okolitých obcí. Mnohí sa dozaista tešia z ich úspechov, vrátene toho posledného. A o kom je vlastne reč? Stačí pozorne čítať nasledujúce riadky:

Tradičné šarišské derby zápasy v 5. lige Sever VsFZ mali pre hráčov a fanúšikov ŠK Záhradné o niečo inú príchuť, než súboje s ostatnými mužstvami. Raz darmo, súperi z najbližšieho okolia (Župčany, Dulova Ves, Šarišské Dravce či Demjata) boli veľkými lákadlami. Avšak, ako sa hovorí, čo bolo, bolo... V Záhradnom sa od ostatnej nedele už tešia na iné šarišské derby, presnejšie povedané, v inom „obsadení“. Spomenuté kvarteto vystrieda od budúcej sezóny štvorlístok zo súťaže, ktorý je o „level“ vyššie: Ľubotice, Sabinov, Raslavice, v prípade záchrany aj Veľký Šariš.

VZ6 8615

 

Pred záverečným „zvonením“ sezóny 2023/24 je čas ponúknuť priestor viacerým zainteresovaným. Na lavičke nedostihnutého lídra súťaže - a v predstihu istého víťaza piatej najvyššej súťaže (definitíva padla päť kôl pred koncom) pôsobí Nebojsa Djokič. Ako sa vyjadril, všetci jeho zverenci sú pre neho hrdinovia. Je rád, že v jeho tíme zafungovala medzi nimi „chémia“, čo bolo veľmi dôležité. Na otázku, v čom je futbalové prostredie v Záhradnom iné, než ktoré v doterajšej kariére hráča či trénera zažil, úsmevne, odpovedal: „Ľudia sú ti veľmi nároční, stále im niečo nie je v poriadku...“ Po chvíli pokračoval v rozprávaní: „Ale nie, teraz už vážne. Fanúšikovia Záhradného si zaslúžili potešenie, aké im hráči v tejto sezóne dopriali. Len jeden prehraný zápas je ich skvelou vizitkou.“

No keď už N. Djokič spomenul zaváhanie 1:2 v Župčanoch, chceli sme o tomto meraní síl vedieť viac... „Slabší výkon som na lavičke tohto mužstva nezažil. Akoby to bolo celkom iné mužstvo, nespoznávalo som ho. Nefungovalo nič – od prvej do poslednej minúty. No s odstupom času som to bral ako fakt, ktorý raz musel prísť, lebo každá séria bez bodovej straty má svoj koniec. Tá naša sa začala ešte v minulej sezóne a trvala spolu dvadsaťjeden víťazstiev a dva remízy.“ A čo pozitívne návraty? Rodák zo srbského mesta Sevojno sa zmienil o troch vystúpeniach. „Spomeniem jesenný domáci duel práve proti Župčanom - v ich drese top útočník Richard Sabol. Vyhrali sme 3:0, s výkonom som bol veľmi spokojný. V Koprivnici sme odohrali fantastický druhý polčas, otočili sme z nášho pohľadu 0:1 na 3:1. V Kračúnovciach ukázali chlapci vynikajúci finiš, tri minúty pred koncom strhli víťazstvo 2:1 na svoju stranu.“ Odznela aj informácia zo zákulisia. Nielen prezidenti majú svojich poradcov, či poslanci asistentov. N. Djokič sa k niečomu podobnému verejne priznal: „Hovorím za seba, bratia Marek a Róbert Petrušovci majú svoj podiel na úspechu futbalu v Záhradnom. Dokážeme sa dennodenne rozprávať o futbale, vedia mi poradiť a podeliť sa so svojimi trénerskými skúsenosťami.“ V súčasnom svete informačných technológii by to mohlo pokračovať aj keby ich delili stovky kilometrov. A možno to tak naozaj bude – naznačili sme inú tému... „Áno, mám ponuku od Červenej hviezdy Belehrad trénovať 15-ročných chlapcov tamojšej akadémie,“ odpovedal na priamu otázku, čím naznačil, že jeho dni v krajine pod Tatrami, sú možno, ako sa zvykne hovoriť, zrátané.

Prezident klubu Stanislav Krajňak má rovnako radosť z postupu... „Dobrá partia dokáže veľa. Chlapcom aj trénerovi sme verili, že to vyjde, nesklamali nás. Vlani sme si pripomenuli šesťdesiate výročie založenia klubu, malé oslavy aktuálneho úspechu chystáme na 8. jún po rozlúčkovom domácom zápase s Kračúnovcami. Niečo zajeme, popijeme, zatancujeme, chlapci budú mať dovolené o niečo viac, než inokedy.“

Kto sa chce dozvedieť zaujímavosti z histórie futbalu v obci, má vraj ísť za bývalým hráčom, dnes hospodárom klubu Igorom Štecom. Dozvedeli sme sa, že funkcionárske „jadro“ pracuje pohromade od roku 2006, teda 18 rokov, čo je veru úctyhodné číslo. Okrem neho ho v súčasnosti tvoria: už spomenutý prvý muž futbalu v Záhradnom Stanislav Krajňak, tajomník Peter Kačmár, členovia výboru: Jozef Jusko, Miroslav Maník, Peter Kolesár, Slavomír Jusko a Róbert Kecera.

Určite, zápasov, na ktoré počas dlhej histórie organizovaného futbalu pamätníci spomínajú je viacero, no jeden vraj takpovediac prevyšuje všetky ostatné. V roku 2007 (presnejšie 17. júna) znamenala remíza 1:1 v poslednom kole na ihrisku v Kapušanoch postup do 1. triedy ObFZ Prešov. „O súťaž vyššie chceli ísť domáci a rovnako aj my. Nám stačil aj bod. Ako sa hovorí, napätie sa dalo krájať už pred týmto rozhodujúcim stretnutím, elektrizujúca atmosféra ho sprevádzala od prvej do poslednej minúty. Dostali sme gól do šatne, čo bolo veľmi nepríjemné. Trinásť minút pred koncom dal však vyrovnávajúci gól Rado Bortňák. A potom sme všetci tŕpli až do záverečného hvizdu hlavného rozhodcu,“ zaspomínal si I. Štec.

Iste, nedeľňajšie domáce vystúpenie s Kračúnovcami možno už taký náboj mať nebude, no ktovie, možno sa podobného „nervy drásajúceho“ súboja dočkajú v Záhradnom už v nasledujúcej sezóne - štvrtoligovej. Dáme sa prekvapiť...

Dôležité míľniky:

2006/2007 víťaz 2. A triedy ObFZ Prešov (tréner Miroslav Ander)

2009/2010 víťaz 1. triedy ObFZ Prešov (tréner Jozef Talašek)

2015/2016 víťaz 5. ligy Šarišskej VsFZ (tréner Marián Merkovský)

2021/2022 reorganizácia súťaží

2023/2024 víťaz 5. ligy Sever VsFZ (tréner Nebojsa Djokič).

Ján MIROĽA

 

Pridať komentár


Bezpečnostný kód
Obnoviť