fbpx


Meniny dnes: zajtra:

Prešovskí futbaloví arbitri sa ukázali vo veľmi dobrom svetle na medzinárodnom turnaji Sedzia Winter CUP 2024, ktorý sa konal v poľskom Krosne. Páni, ktorých všetci registrujeme na ihrisku predovšetkým s píšťalkami, kartami či zástavkami, boli však tentoraz v role hráčov a za severnými hranicami chceli ukázať, že ovládajú nielen pravidlá, ale vedia dobre narábať aj s loptou.

Na podujatí štartovali na základe pozvania tamojšieho OZPN Krosno, ktorý je družobným zväzom tunajšieho ObFZ Prešov. A ako už bolo v prvej vete naznačené, domov sa nevrátili naprázdno, ich cesta z metropoly Šariša za severné hranice sa dá označiť aj ako cesta za úspechom. V šiestich zápasoch nenašli premožiteľa. Štyri stretnutia vyhrali v riadnom hracom čase... A v tých, ktoré sa skončili remízou, zasa ukázali pevnejšie nervy, než ich súperi...

Zápas č. 1

ObFZ Prešov – Krosno 2:1.

Domáci boli nabudení, mali za sebou už dve víťazné vystúpenia, pre hostí to bola premiéra. Navyše ju začali zle, keď po chybnom striedaní inkasovali ako prví. Pomerne rýchlo však odpovedali gólom Martina Ciska a šesť minút pred koncom mieril Denis Havira z priameho kopu z polovice ihriska rovno do „vinkľa“.

Zápas č. 2

ObFZ Prešov – Sanok 2:0.

Poučení z prvého súboja to boli tentoraz Prešovčania, čo udreli ako prví. Po dvadsiatich sekundách sa strelou k žrdi presadil William Kišš a neskôr stanovil konečný rezultát Denis Havira.

Zápas č. 3

ObFZ Prešov – Jaslo 4:3.

Začiatky ako „na hojdačke“. Raz hore, raz dole. Tentoraz znova dole. Našťastie sa Šarišania dokázali spamätať a vyrovnali z 0:2 na 2:2 (Martin Cisko, Denis Havira). Potom opäť inkasovali a bolo 2:3. Našťastie, jednému z tradičných strelcov mužstva bol v tomto meraní síl súdený hetrik. „Ciso“ zariadil obrat na konečných 4:3. Slováci mali po tomto meraní síl v predstihu zabezpečené víťazstvo v skupine.

Zápas č. 4

ObFZ Prešov - Brzozów 2:0.

V záverečnom vystúpení v skupine už o nič nešlo, no favorit nenechal nič na náhodu. Od začiatku do konca mal hru pod kontrolou, súpera prakticky k ničomu nepustil. Góly zariadili William Kišš a do odkrytej brány Denis Havira.

Rozhodcovia v Krosne na ObFZ

 

Zápas č. 5, semifinále

ObFZ Prešov - Jaroslaw 0:0, na penalty 4:2.

Šance boli na obidvoch stranách, no bez želaného efektu. Gesto v duchu fair play ukázal Martin Cisko, ktorý sa priznal ku gólu dosiahnutému rukou, hoci rozhodcovia jeho presný zásah najprv uznali. Čo by na to povedal slávny Maradona, to sa nedozvieme, keďže „božský Diego“ je už vo futbalovom nebi. Rozhodli nakoniec až penalty. Prešovčania v nich boli stopercentní, pričom ich brankár Samuel Riják jeden pokus súpera zneškodnil a jeden sa ich obtrel o žrď jeho svätyne.

Zápas č. 6, finále

ObFZ Prešov – Krosno 0:0, na penalty 6:5.

Zápas o celkové prvenstvo priniesol obojstranne opatrný futbal a tak prišla na rad opäť „lotéria“ kto z koho. Pre Slovákov sa nezačala dobre. Po prvej sérii prehrávali 0:1. V tretej ich brankár Samuel Riják vystihol stranu a bolo 2:2. V ďalších troch sériách sa nikto nemýlil (5:5). Až v siedmej znova zažiaril „prešovský Dúbravka“ - a keďže sa Williamovi Kiššovi pri rozhodujúcom pokuse kolená neroztriasli, následne v zlomku sekundy vybuchol na ihrisku prešovský gejzír radosti.

Radosť z úspechu neskôr znásobilo aj individuálne ocenenie pre S. Rijáka, ktorého organizátori označili za najlepšieho brankára turnaja. Súčasťou podujatia bola aj súťaž zručnosti, v ktorej svoj tím reprezentoval Denis Havira. Jeho tretie miesto je tiež pekným výsledkom a vzornou reprezentáciu prešovského futbalového zväzu.

Ján MIROĽA

 

 

Pridať komentár


Bezpečnostný kód
Obnoviť