fbpx


Meniny dnes: zajtra:

Sedmička ho sprevádza po celý život, odpoveď na otázku prečo, je jednoduchá. Narodil sa v siedmy januárový deň roku 1953. A keďže sa čas zastaviť nedá a v živote človeka ide deň za dňom, rok za rokom, stalo sa, že oddnes ho bude životom sprevádzať ďalšia sedmička... Okrúhlych sedemdesiatich narodením sa dnes dožíva Pavol Šuhaj.

Kožená lopta sprevádzala súčasného podpredsedu ObFZ Prešov od chlapčenských liet. Aj jeho bratov, staršieho Cyrila a mladšieho Jozefa. Ako sa hovorí, mali to v rodine. Všetci začínali v Šarišských Dravciach. Pavol hájil farby rodnej obce do štrnástich rokov... A potom, s výnimkou dvoch „prestupných staníc“ počas základnej vojenskej služby (FK Výrava, Sokol Sezimovo Ústí), bol verný už len jednému futbalovému klubu, tomu lipianskemu.

Vyštudovaný strojár sa po úspešnom absolvovaní maturity zamestnal vo Východoslovenskom autodružstve Lipany, vedeniu podniku bol vďačný za vytváranie podmienok pre hráčsku činnosť (do roku 1986) a neskôr funkcionársku prácu.      

Hrával na poste stopéra, nosil dres s číslom päť. Debut v kategórii dospelých mal pre neho víťaznú príchuť, Lipany porazili Starú Ľubovňu 2:0, P. Šuhaj v tom čase ako dorastenec ešte len zbieral skúsenosti od starších spoluhráčov. „Bol to zápas, ktorý sme hrali pred zrakmi našich fanúšikov, o to viac som si mohol užiť radosť po záverečnom hvizde rozhodcu,“ zaspomínal si dnešný oslávenec, ktorý za dva najvýznamnejšie míľniky svojej hráčskej kariéry považuje pôsobenie dorastencov Lipian v druhej lige, ako aj účasť v najvyššej krajskej súťaži dospelých.

VZ6 7045

Nemenej významnou bola aj funkcionárska dráha oslávenca. Hneď na jej začiatku sa podujal zastávať funkciu tajomníka TJ Odeva-ZVL Lipany, neskôr FK Odeva Dukla Lipany, potom pracoval ako manažér ŠK Odeva Lipany. Niekoľko sezón bol asistentom trénera A mužstva Lipian. Podieľal sa na vzniku športových tried na základných školách. Mládežníci Odevy pravidelne hrávali súťaže riadené Slovenským futbalovým zväzom. „Áčko“ postúpilo do druhej najvyššej súťaže, fanúšikovia z neveľkého mesta si mohli vychutnať zápasy so Slovanom Bratislava, Tatranom Prešov, FC Košice... Pavol Šuhaj bol opäť takpovediac pri tom. Rovnako je tu jeho výrazný rukopis pod organizovaním priateľského stretnutia pri príležitosti 70. výročia vzniku organizovaného futbalu v Lipanoch.

Čerstvý sedemdesiatnik rovnako pracoval v štruktúrach oblastného, regionálneho a Slovenského futbalového zväzu (člen Rady SFZ). Päť rokov (2012 až 2014, 2015 až 2018) bol poverený riadením ObFZ Prešov. V súčasnosti v rámci VsFZ pôsobí ako člen konferencie.

Futbalu sa odmala venovali aj obaja synovia P. Šuhaja. Mladší Martin je v súčasnosti zástupcom riaditeľa Základnej školy v Lipanoch, starší Pavol sa po tom, čo zavesil kopačky na klinec, dal na trénerstvo. Pôsobil pri mládeži v Žiline, pri mužoch Terchovej, aktuálne vedie treťoligový MŠK Fomat Martin, zároveň usiluje získanie UEFA PRO licencie.

„Sedmička v dátume narodenia? Hovorí sa, že je magické číslo. Keď boli úspechy, aj som s trochou nadľahčenia, s malou dávkou humoru, naozaj pripustil, že prináša šťastie. No nie vždy sa všetko podarí a vtedy som pre istou radšej nehovoril nič,“ smeje sa dnešný oslávenec. A opýtali sme sa aj na pôvod známeho pokriku: „Odeva Lipany najľepša na švece.“ Veď kto iný ako „starý lipiansky harcovník“, by mohol dať tú správnu a fundovanú odpoveď... Vraj vznikol pred 30, 35 rokmi, niekedy v časoch keď sa tandem Križalkovič-Šuhaj ujímal žezla v lipianskom futbale. „Mladí chlapci z fanklubu, plní nadšenia, vymysleli vetu, ktorý časom zľudovela. Medzitým je tam už nová generácia fanúšikov, ktorí svojmu klubu vyjadrujú podporu rovnakým spôsobom.“

V mene veľkej futbalovej rodiny Prešovského a Sabinovského okresu zaželajme Pavlovi Šuhajovi do ďalších rokov veľa zdravia, lásky a rodinnej pohody.

Ján MIROĽA

Pridať komentár


Bezpečnostný kód
Obnoviť