fbpx


Meniny dnes: zajtra:

Možno aj preto, aby sa našli takí - v tomto prípade sú to ľudia z futbalovej brandže, ktorí ich svojou prácou, svojou činnosťou, úsilím napredovať, dokážu znegovať, resp. poukázať na ich nepravdivosť. Narýchlo spomeňme aspoň dva výroky. Prvý odznel svojho času v našom šarišskom nárečí: „Neda še...“ Druhý, hoci si ho celé Slovensko vypočulo pred viac než dvomi rokmi, máme dodnes všetci v živej pamäti: „Na východe nič nie je...“.

O tom, čo všetko sa to dá, keď je snaha, aj o tom, že sa Slovensko nekončí niekde pri Trnave, vedia zainteresovaní ľudia i fanúšikovia futbalu v mnohých obciach, mestách a mestečkách východoslovenského regiónu. Všetci tí, ktorí sa na ihriskách stretávajú s mládežníckymi i seniorskými mužstvami zastrešenými Oblastným futbalovým zväzom Prešov.  

Konkrétne o tom, čo sa dá závidieť a prečo môžu byť Prešovčania vzorom pre ostatných kolegov z iných regiónov, sme sa rozprávali s predsedom prešovského ObFZ Jiřím Ballarinom (na nasledujúcich fotografiách).

 

Ballarin 1 zm

J. Ballarin je starostom obce Trnkov, ktorej mládežnícki športovci sa môžu pochváliť ziskom mnohých trofejí.  

 

V čom teda spočíva prvenstvo subjektu, na čele ktorého stojíte?

Náš zväz má v celoslovenskom meradle najvyšší celkový počet žiackych družstiev a prípraviek. V kategórii U15 združujeme 36 družstiev, 28 družstiev v kategórii U13, 34 medzi 11-ročnými. To nie je všetko... Deväťročných máme 27 družstiev, o rok mladších štyri. Dokonca sme po minulé roky mali pod svojou kuratelou aj štyri družstvá, ktoré územne patrili pod Ondavský futbalový zväz. Všetko sú to počty, ktoré sme dosiahli riadiac sa filozofiou maximálnej podpory tréningového procesu detí a mládeže. Navyše, v súťažiach riadených VsFZ máme ďalšie tímy, ktoré tam nie sú iba do počtu, naopak, niektoré sa, pri pohľade na aktuálne tabuľky, radia k popredným.

Ballarin 5

Počas oceňovania mladých futbalistov na jednom z turnajov organizovanom ObFZ Prešov. 

 

Klubom pomôžu aj peniaze, ktoré dostávajú od Slovenského futbalového zväzu. Môžete byť konkrétnejší?

Od klubov, ktoré majú mužstvá dospelých, žiadame, aby mali aj mládežnícke družstvá. Čím vyššia súťaž, tým sú naše požiadavky takpovediac náročnejšie. Vtedy je aj podpora zo strany SFZ vyššia, lebo dotácia je úmerná počtu hráčov. V 7. a 8. lige musia mať kluby minimálne  dve mládežnícke družstvá a v 9. lige minimálne jedno - ak chcú postúpiť do vyššej súťaže. Takže, skoro všetky naše kluby majú mládež. navyše Slovenský futbalový zväz počnúc touto sezónou prepláca v plnej výške aj odmeny rozhodcov v mládežníckych súťažia kategórií U13 až U19, čo je chvályhodná pomoc.

Ballarin 3

Na spoločnej snímke s futbalovou budúcnosťou, no aj minulosťou v osobe bývalého reprezentačného trénera Vladimíra Weissa staršieho. 

 

Lebo mládež je prvoradá...

Prioritou Výkonného výboru ObFZ Prešov je podchytiť mládež v čo najnižšom veku, aby chlapci, ale už aj dievčatá, prešli vo svojich kluboch všetkými vekovými kategóriami, až po kategóriu dospelých, lebo práve v nej sa boríme s problémom nedostatku hráčov – a samozrejme aj peňazí. Jednou z foriem podpory je aj vrátenie peňazí získaných z pokút udelených disciplinárnou komisiou. Zväz necelú polovicu týchto financií spätne prerozdelí (odovzdá) tým klubom, ktoré majú mládežnícke družstvá. V ostatnom období sme takto podľa vopred stanoveného kľúča prerozdelili pre družstvá dorastencov až po prípravky sumy v celkovom balíku od 3 700 € do 5 100 € za rok.

PHOTO 2022 09 16 15 12 19

S ústredným riaditeľom Kancelárie Združenia miest a obcí Slovenska Michalom Kaliňákom nachádzajú pri téme podpory mládežníckeho športu spoločnú reč.

 

Nad rámec svojich povinností robí aj Trénersko-metodická komisia zväzu...

To áno. Ako jedna z mála spolupracuje s trénersko-metodickou komisiou VsFZ. Pravidelne uskutočňuje tréningové jednotky kategórií U12, U13 a U14 pre talentovaných hráčov z našich klubov, okrem toho organizuje turnaje, resp. absolvuje priateľské stretnutia s družobným zväzom OZPN Krosno. Rovnako robí výbery dorastencov, ktoré sa pravidelne zúčastňujú turnaja v Lipanoch resp. si merajú sily s OZPN Krosno. Treba ešte spomenúť, že ObFZ organizuje počas zimnej prestávky aj halové turnaje pre všetky kategórie, na ktoré taktiež prispievame nemalou čiastkou za prenájom hál a tento rok by to mal byť už 32. ročník. Žiaľ, výnimkou boli ostatné dva ročníky, kedy sme tieto podujatia museli pre pandémiu koronavírusu zrušiť.

Ján MIROĽA

 

Pridať komentár


Bezpečnostný kód
Obnoviť