fbpx


Meniny dnes: zajtra:

Rodák zo Záhradného sa pred polstoročím priženil do Terne a tým je povedané všetko. V máji tohto roku oslávil 75. narodeniny, patrí sa teda, aj v mene všetkých fanúšikov tohto internetového portálu, dodatočne pripojiť k radu gratulantov.

„Roky sledujem počínanie futbalistov z obidvoch obcí - kde som sa narodil, aj kde teraz žijem,“ prezradil na úvod rozprávania J. Krajňák (na fotografii). Ako osemnásťročný absolvoval svoj prvý zápas v drese Záhradného, kde strávil podstatnú časť kariéry. Za najväčší úspech považuje svoj podiel na postupe Záhradného do najvyššej okresnej súťaže. Narýchlo spomína na bývalých spoluhráčov, Jána Tvardzika, Antona Šteca, Milana Gálla, Cyrila Hudáčka... V závere aktívnej činnosti hájil farby Terne. Po skončení kariéry zostal členom veľkej futbalovej rodiny, venoval sa trénovaniu, viedol mládežníkov, no tiež mužstvá dospelých. K futbalu doviedol aj svojho syna, na začiatku seniorskej kariéry je teraz jeho 17-ročný vnuk Šimon Litavský, aktuálne hráč Terne.

Krajnak Jan

Náš spolubesedník hrával na poste útočníka, lebo, ako zdôraznil, rád strieľal góly. S pribúdajúcim vekom sa presunul do zadných línií, kde si s prehľadom vedel zastať pozíciu stopéra. Anjeli strážni stáli pri ňom v každom zápase – až na jeden. Na dátum 12. október 1969 nikdy nezabudne. „V meraní síl s Ľuboticami mi brankár súpera dosť nepríjemne a bolestivo zranil nohu, zlomil mi ihlicu aj píšťalu. Bez futbalu som vydržal rok, viac nie. Boli to pre mňa muky iba sledovať počínanie spoluhráčov spoza čiary. S klincom v nohe som sa vrátil na trávniky a to napriek karhaniu otca.“

Desiatka a sedmička, to boli čísla, ktoré J. Krajňák nosil na drese. O číslach sme sa bavili aj v závere rozprávania. Chceli sme od neho počuť tip na výsledok nedeľňajšieho stretnutia 1. kola 7. ligy ObFZ Prešov, v ktorom Terňa privíta doma Chmeľov. „Vyhráme 2:1 alebo 3:1,“ odpovedal. A ako dopadne majstrák o dve úrovne vyššie, ktorý je na programe už zajtra (v sobotu)? „Záhradné zvíťazí vo Svite 1:0,“ prognózuje J. Krajňák.

Ján MIROĽA

 

Pridať komentár


Bezpečnostný kód
Obnoviť