fbpx


Meniny dnes: zajtra:

Pokračujeme rozhovorom s trénerom FK Kojatice Petrom Zuskom. Jeho zverenci skončili po jeseni v 8. B lige na druhom mieste tabuľky.    

Seniorský futbal sa do vašej obce vrátil po dvoch sezónach absencie, v pozícii nováčika ste sa stali jesenným vicemjstrom súťaže. Ako sa pozeráte na toto umiestnenie?

Myslím, že reálne zodpovedá rozloženiu síl súťaži. Spokojnosť z mojej strany nie je úplná, no  treba rešpektovať silu súperov a tiež zobrať na vedomie, že 90 percent nášho mužstva tvoria dorastenci vo veku od 16 do 19 rokov, v každom zápase je ich na ihrisku deväť, desať a ďalší štyria, piati na lavičke,  pričom už majú v nohách sobotňajší majstrák 4. ligy dorastu VSFZ, v ktorej zimujú na druhej priečke. Takže o skúsenostiach z mužským futbalom hovoriť de facto nemôžeme, tie ešte stále iba zbierajú.

Tri zápasy, na ktoré minimálne do začiatku jarnej časti nezabudnete...

Najexponovanejším bol domáci súboj siedmeho kola so Šarišskými Michaľanmi, stretli sa dva dovtedy neporazené mančafty. Nám sa ho podarilo vyhrať najtesnejším rozdielom 1:0 a to najmä vďaka trpezlivosti a bojovnosti, ktorými sme dokázali eliminovať nesporné kvality súpera. Mierna herná prevaha bola síce na jeho strane a spravodlivejšia by bola deľba bodov, no futbalové šťastie prialo skôr nám.

Ako ďalšie spomeniem vystúpenie v Jarovniciach, kde sme utrpeli jedinú prehru (1:2). Zabudnúť sa však nedá na to, na akom teréne sme hrali. Slovo trávnik zámerne ani nepoužijem, lebo na ploche prevládala predovšetkým ubitá hlina tvrdá ako betón a vari desať centimetrov hlboké krtince. Nepreženiem, keď poviem, že ich bolo okolo päťdesiat, šesťdesiat. Vedenie lopty alebo krátke prihrávky, na tie bolo treba zabudnúť, no ako hovoria Česi – kopaná – to bol ten správny výraz pre dianie na ploche v Jarovniciach.   

Tretím súbojom bolo domáce meranie síl s Lipanmi B (4:1), na ktorom boli prítomné aj kamery internetovej televízie Iná liga. Tú ja osobne považuje za super projekt, ktorý je nápomocný pri propagácii amatérskeho futbalu. V tomto prípade išlo vlastne o dve naše víťazstvá, lebo najprv sme museli zvládnuť internetové zápolenie Dávida s Goliášom, keďže v hlasovacej súťaži stála proti nám Levoča. Pomohol nám nízky vekový priemer nášho mužstva, lebo chlapci „rozhodili siete“ medzi rovesníkmi z prešovských stredných škôl. Keďže to bol posledný duel roka 2021, považoval by som ho za bezchybnú rozlúčku. O tej by sa aj dalo hovoriť, nebyť zranenia hosťujúceho stredopoliara Rudolfa Knuta, ktorému prostredníctvom tohto rozhovoru želáme skoré uzdravenie.  

Kto je lídrom kabíny v takom mladučkom tíme?

Lídrov v pravom slova zmysle nemáme, keďže chlapci zatiaľ ešte len privoňali k seniorskému futbalu a tí starší by v iných kluboch stále patrili iba k najmladším. Náš kolektív je predovšetkým dôkazom toho, že aj dvadsiatnici môžu tvoriť dobrú partiu ,v ktorej si každý povie svoje a navzájom sa rešpektujú.

Vrátili sa fanúšikovia Kojatíc spolu so seniorským futbalom, alebo už na neho zabudli?

Aj oni sú späť a sú úžasní. Nešetria hlasivkami ani po zápase, cestujú s nami v hojnom počte aj k súperom a to až z okolia Lipian, za čo im srdečne ďakujeme. Jedným z najzanietenejších  je aj pán starosta Anton Aštary, ktorému sa chceme aj touto cestou poďakovať za podmienky, ktoré obec vytvorila pre náš perspektívny tím.

Stalo sa počas jesene 2021 niečo, čo stojí za zmienku, čím ste prepísali históriu futbalu v obci?

Do nejakých detailov zachádzať nebudem, no aj návrat A mužstva do futbalového diania v Prešovskom a Sabinovskom okrese je určitým míľnikom.   

17

Jedenástka roka 8. B ligy podľa vášho výberu (1 – 4 – 4- 2)?

Jakub Vysočan (Kojatice) – Peter Guman (Kojatice), Dávid Lukáč (Šarišské Michaľany), Pavol Olejár (Kojatice), Viliam Pavúk (Ražňany) -  Matúš Gubčik (Kojatice), Lukáš Štofanik (Šarišské Michaľany), Aleš Štroncer (Lipany B), Rudolf Knut (Lipany B) – Patrik Vaško (Kojatice), Erik Némethy (Šarišské Michaľany).

Futbalista roka 2021 8. B ligy?

Patrik Vaško (Kojatice).

 

Ján MIROĽA

 

Pridať komentár


Bezpečnostný kód
Obnoviť