fbpx


Meniny dnes: zajtra:

Pokračujeme rozhovorom s trénerom nováčika 8. A ligy ŠK Slovan Solivar Radoslavom Kubánkom. 

                              Vydarený reštart  

Tretie miesto v tabuľke, na konte o zápas menej ako prvé dva tímy. Spokojný?

Po dlhých 14 rokoch sme naše A mužstvo prihlásili súťaže, na jeho zostavenie som mal zhruba mesiac. Vzhľadom na tieto okolnosti si myslím, že sme v jeseni obstáli veľmi dobre. Na súperov, ktorí sú v tabuľke pred nami, Radatice a Ličartovce, strácame len dva body. Inkasovali sme najmenej gólov a strelili iba o dva menej než líder. A pritom, zo známych dôvodov nepoznáme výhodu domáceho prostredia. Mrzia však dve hlúpe červené karty, obidve sa podpísali pod výsledky – prehru 3:4 s Ličartovcami a remízu 1:1 s Radaticami. Je to však história, pozeráme sa dopredu a veríme, že stratené body nám až tak veľmi chýbať nebudú.

Tri zápasy, ktoré boli niečím iné, než ostatné.

Predovšetkým súťažná premiéra v Janove po dlhej 14-ročnej neželanej pauze. Vyhrali sme 3:1, ale v prvom polčase bolo vidieť, ako sme sa všetci na ihrisku hľadali. Pod prehru 3:4 s Ličartovcami sa podpísala absencia viacerých hráčov základnej zostavy. Viedli sme 2:0, vzápätí zahodili tutovku a potom to už s nami išlo dole vodou. Proti Radaticiam sme od 60. minúty hrali oslabení. Bolo to naivné vylúčenie, po ktorom súper prevzal iniciatívu a mohol dokonca otočiť zápas úplne vo svoj prospech.

 

Máte „zbrusu“ nový mančaft. Čo ste vedeli o hráčoch, ktorých ste oslovili a ktorí sú teraz vodcovskými osobnosťami? 

S niektorými sme boli v minulosti spoluhráčmi, prípadne som sa s nimi stretol ako tréner počas pôsobenia v prešovskom Tatrane. Iných som spoznal ako učiteľ Súkromnej strednej športovej školy ELBA. Deväťdesiat percent kádra teda tvorili hráči, ktorí pre mňa neboli neznámou, vedel som čo na koho platí. Aktuálne som najstarším a najskúsenejším hráčom Solivaru práve ja, z pozície hrajúceho trénera sa snažím chlapcov usmerňovať a dirigovať z postu stopéra. Keď by som mal hľadať medzi nami najvýraznejšie osobnosti, spomeniem Rudolfa Rusnáka, Jána Adama, Mareka Semaniča, Tibora Jenča a Mateja Kravca.

 

Bol alebo je v Solivare cítiť hlad po futbale?  

Nie je žiadnym tajomstvom, že našu hraciu plochu v Solivare na Tajchu rekonštruujeme, domáce zápasy hrávame v Kapušanoch a preto fanúšikovská podpora nie je taká, aká bývala v minulosti. Našli sa však priaznivci, ktorí nás išli povzbudiť až pod hrad a patrí im za to naše poďakovanie.  

Ako by ste opísali futbalový reštart v Solivare?

Zhruba pred tromi rokmi ma oslovil poslanec za VMČ Solivar-Šváby Peter Krajňák s myšlienkou obnovy futbalu v tejto lokalite. Zaujímavosťou je, že moja manželka je neterou prešovskej legendy Jozefa Bubenka a bývame v dome, v ktorom on kedysi vyrastal. Ponuka od P. Krajňáka prišla v čase, keď som bol hrajúcim trénerom v piatoligovom Bystrom a bolo treba sa rozhodnúť. Povedal som si, že to skúsime a začal som sa venovať prípravkám. Na prvý tréning prišlo sedem detí, potom ďalšie, po čase sme našich mládežníkov prihlásili do súťaží riadených ObFZ Prešov. V tejto sezóne nás reprezentujú kategórie U9, U11 a U13, momentálne máme v štruktúrach vyše 65 detí. Takže všetko sa chce, keď je u detí chuť a elán, no hlavne u trénerov.

Spomenul by som aj prezidenta klubu Emila Blichu, ktorému chcem poďakovať za vytvorenie dobrých materiálno-technických podmienok a finančné zabezpečenie. Bez neho by sme nezačali budovať mužstvo dospelých, keďže za každého hráča bolo treba bývalému klubu zaplatiť. Vážim si aj prácu správcu a asistenta trénera Petra Partiku, ako aj manažérov klubu Petra Kokošku a Mariána Harčára. Sú vo všetkom nápomocní a bez ich ochoty a pomoci by sa nám ťažko reštartovalo solivarský futbal.

V roku 2022 chceme dokončiť rekonštrukciu ihriska na Tajchu a prihlásiť kategóriu žiakov U15, aby sme boli takpovediac kompletní. O niekoľko rokov, keď nám odpadnú starosti so zháňaním hráčov do „áčka“ a maximálny priestor dostanú vlastní odchovanci, by mala súčasná mravčia práca priniesť úžitok.  

VZ6 4577

 

Jedenástka roka 8. A  ligy podľa vášho výberu (1 – 4 – 4- 2)?

Lukáš Varga (Solivar) -  Pavol Kandráč (Radatice), Marek Semanič (Solivar), Boris Pavlovský (Solivar), Patrik Lorinc (Radatice) - Ján Adam (Solivar), Rudolf Rusnák (Solivar), Martin Štofko (Ličartovce), Peter Karabinoš (Kokošovce) - Matej Kravec (Solivar), Dávid Babčák (Ličartovce).

Futbalista roka 2021 8. A ligy?

Matej Kravec (Solivar).

Ján MIROĽA

 

Pridať komentár


Bezpečnostný kód
Obnoviť