fbpx


Meniny dnes: zajtra:

V Haniske bol nedávno dôvod na oslavy. V obci pod Furčou si tohto roku pripomínajú okrúhle tridsiate výročie „znovuzrodenia“ organizovaného futbalu (po 25-ročnej pauze). Za deň D si tamojší funkcionári vybrali uplynulú nedeľu. Jeho význam sa patrilo pripomenúť nie iba slávnostnou „ceremóniou“, no aj bodovým ziskom v majstrovskom súboji so zaujímavým súperom. Lenže, už oveľa skôr bolo rozhodnuté o tom, že to také ľahké nebude. Žreb 8. A ligy ObFZ Prešov totiž prisúdil Haniske súpera s najlepším útokom i obranou – ŠK Slovan Solivar. Hostia ani zďaleka nechceli prepustiť pozíciu lídra najbližším prenasledovateľom a zvíťazili 4:1.

Futbalový pánbožko teda akoby dal domácim najavo, že k tejto hre patria odjakživa nielen oslavy významných výročí, radosť z víťazstiev, ale aj smútok po prehrách. Že jeho súčasťou sú aj vlastné góly, tak ako to „dokázal“ presne po polhodine hry Tadeáš Hatok – a bolo 0:1. Že rozhodcovia nemôžu brať ohľad na sviatky či výročia a keď treba, musia siahnuť po červenej karte. Tak, ako to bolo v prípade Martina Basára v závere prvého polčasu. Oslabená Haniska inkasovala do prestávky druhý góly, ktorého autorom bol Matej Kravec - a po výmene strán potom ešte dvakrát (Radoslav Kubánka, Rudolf Rusnák). Čestný úspech hostiteľov zaznamenal v predposlednej minúte Damián Baran.   

VZ6 6156

Slávnostné pripomenutie si významného roku 1991 bolo už pred výkopom majstrovského súboja so Solivarom. Súčasní funkcionári odovzdali ďakovné plakety trom mužom, ktorý sa zaslúžili o návrat Hanisky na okresnú futbalovú mapu - Jurajovi Imrichovi, Jaroslavovi Nižnianskému a Rudolfovi Hudákovi. FK Furča má za sebou účinkovanie vo všetkých súťažiach riadených ObFZ Prešov, hral teda ako medzi jeho elitou, tak aj v „suteréne“. Vždy tu však bola snaha jeho funkcionárov, trénerov i hráčov o dôstojnú reprezentáciu obce, o vytvorenie dobrých podmienok v závesoch pre hosťujúce mužstvá, rozhodcov, delegátov.

Dres Hanisky obliekali, okrem iných, aj niektorí futbalisti, ktorí sa zviditeľnili aj mimo regiónu: Ľuboš Štefan ml., Peter Šinglár, Stanislav Zápotocký, Tomáš Dyačovský, Miloš Valentko, Miloš Jakubík. Seniorské mužstvo hralo pod vedením známych trénerov: Viliama Virbu, Jozefa Palka, Stanislava Sopka, Jozefa Porochnavého, Jozefa Semančíka, Jána Harničára, Jozefa Fabiána, Jozefa Korinka, Jána Guľašu, Stanislava Zápotockého, Jozefa Košúta. Súčasným kormidelníkom je Pavol Strejček.

Čo dodať na záver? Nech sa fanúšikovia koženej lopty v Haniske môžu tešiť z výkonov a výsledkov tamojších futbalistov minimálne ďalších tridsať rokov. A určite aj dlhšie...   

Ján MIROĽA 

 

Pridať komentár


Bezpečnostný kód
Obnoviť