fbpx


Meniny dnes: zajtra:

Chmiňany, hoci sú odjakživa tak trocha v tieni susednej strediskovej obce Chminianska Nová Ves, na futbalovej mape dvoch regiónov, Prešovského i Sabinovského, niečo znamenajú. Nie tak dávno mu robili „dobrú reklamu“ aj mimo týchto regiónov, keď účinkovali v 5. lige VsFZ. Po návrate do okresu v ňom ani zďaleka nehrali druhé husle, vedeli potrápiť aj porážať favoritov. Husársky kúsok sa im podaril v rokoch 2018 a 2019, keď vyhrali 3b Letný pohár ObFZ Prešov. Výrazný podiel na týchto úspechoch mal tréner Peter Zusko, jeho trpezlivá práca s hráčmi – so všetkými, bez ohľadu na farbu pleti, s „bielymi“ či Rómami. To isté platilo a vlastne ešte stále platí aj o prezidentovi TJ OK Chmiňany Jozefovi Smolkovi. Avšak, na svete je už určitý čas informácia, ktorá už nie je žiadnou novinkou. Šuškalo sa o nej už v zime, išlo o odchod P. Zuska do iného klubu, konkrétne do ŠK Gregorovce. Spolu s ním zmenilo dres aj päť ďalších hráčov, ktorých si so sebou doviedol do nového pôsobiska.

Čo to znamená pre mužstvo, pre klub, o ktorom je reč? Niečo už naznačilo jeho úvodné vystúpenie po reštarte amatérskych futbalových súťaží. V zápase v Pečovskej Novej Vsi sa na súpiske Chminian objavili už len priezviská Rómov - deväťkrát Bendík, trikrát Bari, dvakrát Duda. Viac sme sa dozvedeli po odpovediach J. Smolka na naše otázky:

Spolupráca s P. Zuskom skončila, ostali ste sami, možno s niekoľkými nepísanými pomocníkmi. Bude to tak aj naďalej?

Nie. Táto práca, hoci nie je na plný úväzok, vyčerpáva. Tí, ktorí ju roky robia, vedia, o čom hovorím. Hráčom som navrhol, že ešte určitý čas, presnejšie do konca sezóny, vo funkcii zostanem a budem sa usilovať naučiť administratívnu činnosť aspoň jedného z nich. Súhlasili, takže uvidíme.

VZ6 9908

V „Pečovskej“ ste prehrali po góle zo značky bieleho bodu, no mužstvo vraj podľa viacerých zdrojov „zvonku“ zanechalo dobrý dojem. Koniec koncov, boli ste pri tom...

To áno a súhlasím s vami. Ostaršili sme štyroch dorastencov, ktorí sa šance vôbec nezľakli. Hrali dobre, čo potvrdili aj domáci. Je v nich potenciál a prečo nie, veď dvakrát po sebe vyhrali piatu ligu. V spojení s kvalitou, akú predstavujú ostatní, môžu naďalej pokračovať v pôsobení v najvyššej okresnej súťaži dospelých. Avšak, a to nepoviem žiadne tajomstvo, veľký otáznik predstavuje ich mentalita. Toto si musíme povedať otvorene. Jeden deň áno, druhý nie, raz takto, potom už nie... Keď sa vyberú cestou akou idú futbalisti z Jarovníc či Ostrovian, musia v tomto niečo zmeniť.

Je tu aj možnosť, že sa rozpŕchnu do iných klubov...

Iste, keď niektorí dostanú ponuky, asi budú nad tým uvažovať. V takom prípade už ale bude hroziť, že seniorský futbal v našej obci úplne zanikne.

Blíži sa nedeľa a ďalší hrací deň. Nie tak dávno ste sa s P. Zuskom a piatimi odídencami rozlúčili a čochvíľa sa vaše cesty znova spoja.

To áno, ale iba na jeden zápas i to budeme v pozícii súperov. Gregorovce hrajú u nás, sám som zvedavý, ako to bude vyzerať. No bez ohľadu na výsledok je tu možnosť, tentoraz prostredníctvom tohto rozhovoru, ešte raz poďakovať Peťovi za odvedenú prácu u nás, rovnako chlapcom, ktorí u nás pôsobili. Už neťaháme za jeden koniec povrazu, no platí to iba na ihrisku. Dobrými priateľmi sme naďalej zostali a tak to má byť.    

Ján MIROĽA

 

Pridať komentár


Bezpečnostný kód
Obnoviť