fbpx


Meniny dnes: zajtra:

Hoci beckovský rodák (na. 29. novembra 1938) prežil viac ako podstatnú časť života na východe Slovenska, stal sa pilierom Prešova. Športovým aj spoločenským.

Najprv hádzanárskym, v teplákoch a bunde čaroval v bránke, vykopával nohami na pohľad nechytateľné, zabraňoval istým gólom a potom mohutným možno až basom hnal svojich dopredu. Najprv sa ukázal v Trnave, pod dvoma majstrovskými titulmi prešovského Tatrana je jeho viditeľný podpis.

Keď dochytal sedmičky, presunul sa na tajomnícku stoličku. A ako ho svojho času zavialo do hádzanárskej brány - podľa Richarda Kvetňanského, jedného z najcitovanejších slovenských vedeckých pracovníkov, „hádzať nevedel, no pre mohutnú postavu mu to medzi žrďami pasovalo“ – zadul potom futbalový vietor a z Matuščina sa stalo pevné ohnivko  futbalovej funkcionárskej elity 90. rokov minulého storočia. Spolu s Baťalíkom, Jančekom, Kašparom, Varganinom, Šimkom či Huňadym písali nielen ligovú históriu nášho najpopulárnejšieho športu. Nezmenili sa však hlavné poznávacie znaky, teda fajka, tabak Amphora, mohutný bas a rýchly pohyb  tela i myšlienok.

Futbalový Tatran s Jozefom Matuščinom vo funkcionárskom tíme hral finále Slovenského pohára, absolvoval zápasy v PVP so Zaragozou či Dundee United, obsadil v lige 4. miesto v premiérovom ročníku novodobej samostatnej domácej súťaže. Tí najbližší mu hovorili Gombička, pretože pre Jožka bol svet gombička...

To všetko je už len zápis do knihy života, ktorá sa v nedeľu 25. apríla 2021 pre Jozefa Matuščina zavrela. No ľudia ako on sú tu navždy, sú nezabudnuteľní.

Všetka česť Vašej pamiatke, legenda hádzanej, futbalu, športu!

Posledná rozlúčka bude dňa 29.4.2021

Pridať komentár


Bezpečnostný kód
Obnoviť