fbpx


Meniny dnes: zajtra:

Legendy nezomierajú. Platí to aj o tých športových, futbalistov nevynímajúc. A keď odjakživa žije futbalom celá família, ako je to v prípade dynastie Pavlovičovcov, spomienka na toho najslávnejšieho z najslávnejších dostáva reálnu podobu. Ešte počas života prešovského športovca 20. storočia začal v našom písať históriu turnaj O pohár Ladislava Pavloviča, určený pre hráčov do 17 rokov. Minulý víkend bol na programe už ôsmy ročník.    

Podujatie sa konalo v športovej hale Hotelovej akadémie na Baštovej ulici. Svoje umenie s koženou predvádzali chlapci z troch slovenských klubov, 1. FC Tatran Prešov, FC VSS Košice a MFK Ružomberok, kvarteto účastníkov doplnili mladí hráči vo farbách Jupie Futbalovej školy Mareka Hamšíka. Hralo sa systémom každý s každým a v každom zápase sa bolo na čo pozerať.

Všetko sa začalo úvodným súbojom Prešovčanov s „Hamšíkovcami“ z Banskej Bystrice. Zeleno-bieli išli naplno, zvíťazili 4:1, hetrikom sa blysol Slebodník, jeden gól pridal Stach. V druhom stretnutí turnaja porazili Košice Ružomberok 3:2. Chlapci zo susedného mesta potom znova uspeli najtesnejším rozdielom, jediný presný zásah im stačil na víťazstvo 1:0 nad „Hamšíkovcami“. Mladí Šarišania aj vo svojom druhom meraní síl naplnili gólový „normu“, Ružomberok „rozbili“ 4:0 (Sabol 2, Sabolčík, Dzuričko). Predposledný zápas rozhodoval o celkovom treťom mieste, Liptáci si v ňom poradili s „Hamšíkocami“ 6:2.



A na rad prišlo vyvrcholenie – to správne vyvrcholenie. Nie hocijaké. Koňare proti vraňarom. Východniarske derby. Jeho aktéri si pere začiatkom akoby spomenuli na to, ako niekedy načúvali rozprávaniu svojich otcov a starých otcov. O čom boli v minulosti súboje Prešova a Košíc. Ako si na ihrisku jeho aktéri nič nedarovali, ako bojovali o každý meter, o každú loptu, ako všetci prepotili dresy do poslednej nitky. A veru, tak to bolo aj teraz. Zeleno-bieli viedli do prestávky už 3:0, zdalo sa byť rozhodnuté. No nebolo, lebo hostia zabojovali, zdramatizovali vývoj. Znížili na 3:2 a v závere vyvinuli maximálne úsilie. Lenže domáci nechceli dopustiť, aby Pavlovičov pohár bral niekto iný. Výsledok 3:2 ubránili a zaslúžene sa tešili z prvenstva. Čo sa týka individuálnych ocenení, cenu pre najlepšieho brankára získal Šimon Poruba (Prešov), najlepším hráčom sa stal Gabriel Holub (Košice), najlepším strelcom Tibor Slebodník (4 góly, Prešov).  

Tréner víťazov Radoslav Kačala neskrýval spokojnosť: „Zúčastniť sa turnaja konaného na počesť kráľa ligových strelcov a prešovského športovca 20. storočia bola česť pre všetkých hráčov a trénerov. Mal výbornú úroveň. My sme ho poňali ako spestrenie prechodného obdobia, no zároveň k nemu pristúpili veľmi zodpovedne. Každá konfrontácia s kvalitnými mužstvami má pre nás význam, či už je to v hale, alebo na otvorenom ihrisku. Potešilo ma nie len umiestnenie, no tiež niektoré individuálne výkony. Napríklad brankára Palubu, jedného z najmladších našich hráčov Ondreja, rovnako strelecké prebudenie Slebodníka. V jeseni sa nám v lige príliš nedarilo, dúfam, že toto chlapcov správne nakopne pred zimnou prípravou.“    

 

 

Organizátori pripravili pre účastníkov turnaja aj niečo navyše a to profesionálny monitor zdravia. Prvý prístroj poslúžil na celotelové hodnotenie kompozície tela (výška, hmotnosť, percento tuku, množstvo svalovej hmoty a rozloženie na tele, hydratácia organizmu). Druhý meral odrazové schopnosti jednotlivca a dynamiku dolných končatín. „Turnaj nemal chybu, ani po organizačnej, ani po súťažnej stránke. Tento tester bol však ďalší výborný nápad. Aj ja som sa dal premerať, zistil som, že som, napriek veku, ešte celkom vo forme,“ pochválil dobrú myšlienku tréner Košičanov Juraj Koščo.  

Víťazný kolektív 1. FC Tatran Prešov U17 hral v zostave: Šimon Paluba, Matej Horváth -  Mário Strachan, Erik Sabol, Marián Sabolčík, Tibor Slebodník, Šimon Ondrej, Gabriel Dzuričko, Lukáš Prusák, Rastislav Švec, Patrik Košuda, Tomáš Štefaník, Erik Stach, Dávid Trojan.

Rozhodovala trojica Martin Filipák, Pavol Leško, Patrik Adamčo.

 

 

 

 

 

Pridať komentár


Bezpečnostný kód
Obnoviť